La nit de Sant Joan omplirà de foc Massalfassar

 

La Colla de Dimonis de Massalfassar donarà la benvinguda a l’estiu amb el seu espectacle de música i foc.

 

arpella.jpg

 

 

Com sempre les activitats s’iniciaran la vespra (enguany el 22 de juny) amb la diada de la Colla de Dimoniets i Dimonietes realitzarà, cap a les 22:30 i a la plaça de l’església de Massalfassar (l’Horta Nord), el seu correfoc (amb la serp Sangonereta, com a principal protagonista) i la crema de la foguera.

 

L’endemà, el dissabte 23 de juny, i a partir de les 24:00, tindrà lloc el Gran Correfoc de Sant Joan de la Colla de Dimonis de Massalfassar amb tot el seu bestiari: la gàbia de Llucifer, la diablesa, l’Arpella de la Marjal, lo Rat Penat, la Bicicleta de Foc, el Bou Embolat, les dues Serps (Na Miquela i Sangonereta), i el Drac Ovidi. Com sempre, la música del correfoc anirà a càrrec de la Colla de Dolçainers de Puçol.

 

Sonadors de la Guaita, folk dur

 

En acabar el correfoc, els Sonadors de la Guaita s’encarregaran d’amenitzar un ball protagonitzat pels sons tradicionals valencians.

Així els definia Vicent Torrent: “Dins el panorama dels grups que cultiven el ball folk, Sonadors de la Guaita aporten un color diferenciat justament per això: perquè proposen treballar repertoris de la tradició valenciana des de l’instint sonor valencià. El resultat és que la seua música té la coloració més sud que es pot trobar en el mercat de l’ona. El seu so és naturalment més calent. I això afegeix un altre ingredient per a configurar eixe temperament de folk dur. Dur -sinònim, en aquest cas, de contundent- no significa purament potència i rotunditat: també significa emoció i calor. El sud és inevitablement emotiu”.

 

El correfoc de la Colla de Dimonis de Massalfassar

 

El correfoc és un espectacle pirotècnic de carrer que combina diversos elements de la tradició festiva mediterrània, els orígens del qual es remunten, possiblement, als entremesos medievals.

En concret, el correfoc de la Colla de Dimonis de Massalfassar aplega quatre ingredients bàsics que es poden trobar en moltes altres manifestacions festives tradicionals de la nostra àrea cultural:

· Els dimonis o diables, representació de les forces negatives de la Natura que, trasplantats a la doctrina cristiana, intervenen també en les festes de Sant Antoni de les comarques més septentrionals del País o, amb el nom de momos, en la processó del Corpus de la ciutat de València.

· El bestiari festiu, conformat per una sèrie de figures zoomòrfiques —drac, serp, bou, rat penat, arpella— inspirades en la imatgeria tradicional que, des de l’Edat Mitjana si més no, participava en les desfilades i processons de les ciutats i pobles valencians.

· La pirotècnia, sens dubte un dels trets més característics de les festes valencianes, en les seues més diverses formes: castell, mascletà, disparà, despertà, cordà… El correfoc vindria a ser una modalitat controlada d’aquesta darrera: com la cordà, convida a la participació i a la lluita amb el foc, per bé que d’una manera més innòcua.

· La música. El correfoc de la Colla de Dimonis de Massalfassar compta amb una banda sonora original interpretada, amb dolçaina i tabal, pels Dolçainers de Puçol.

 

Més informació: 686 35 42 44 (Josep Vicent Frechina)

www.massalfassar.org

serp.jpg

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.