LA NIT DE FOC DE L’HORTA


La Colla de Dimonis de Massalfassar realitzarà el seu Gran Correfoc de Sant Joan el proper dissabte 26 de juny.

El programa d’actes es completa amb una nodrida agenda d’activitats que inclou exposicions, concerts i presentacions de llibres,

Ja fa vora una vintena d’anys que Massalfassar (l’Horta Nord) rep l’estiu amb una multitudinària cercavila de foc que reuneix diables, bésties i música de dolçaina i tabal.

Enguany però, el foc i la música vindran acompanyats d’una completíssima agenda cultural que inclourà, entre d’altres, la inauguració de Cal Gallo, Espai d’Art, amb “Mudança” una instal·lació de Xavier Alcàcer i la presentació del llibre de Toni Mollà, Més enllà de San Francisco.


Foc i música

El tret inicial es donarà el 25 de juny amb la diada de la Colla de Dimoniets i Dimonietes que realitzarà, cap a les 22:30 i a la plaça de l’església el seu correfoc, amb la serp Sangonereta, com a principal protagonista.

L’endemà, el dissabte 26 de juny, i a partir de les 24:00, tindrà lloc el Gran Correfoc de Sant Joan de la Colla de Dimonis de Massalfassar amb tot el seu bestiari: la gàbia de Llucifer, la diablesa, lo Rat Penat, la Bicicleta de Foc, el Bou Embolat, les dues Serps (Na Miquela i Sangonereta), el Drac Ovidi i la gegantesca tartaruga.

La “tartaruga” de Massalfassar, apel·latiu que al·ludeix al nom tradicional amb què es coneixia la tortuga que treia el gremi dels obrers de vila en totes les processons i seguicis festius del barroc valencià, està tota feta d’alumini i fa deu metres de llargària per dos d’amplària. Al seu interior, una vintena de dimonis la fan avançar, manipulen el seu coll retràctil i encenen centenars de bengales i coets al llarg de tot el recorregut.

En acabar el correfoc hi haurà ball folk amb el grup Folkifesta. Aquesta banda, fundada el 2002, fa un espectacle divertit amb melodies tradicionals valencianes i arranjaments de la música de banda i altres cultures musicals europees, com la bretona o la romanesa. En definitiva, música festiva d’arrel tradicional on barregen instruments com la dolçaina amb l’acordió, la tuba, percussions, flautes i tarota.

Toni Mollà i Rafa Xambó

Prèviament a l’inici dels actes festius, el dijous 24 de juny, a les 19:30 de la vesprada, l’escriptor i periodista Toni Mollà presentarà al café l’Infern de Massalfassar el seu últim títol, Més enllà de San Francisco, publicat per Edicions Bromera. Es tracta d’un llibre de viatges guardonat amb el Premi de Narrativa Ciutat de València. En l’acte hi intervindran, a més de l’autor, Josep Vicent Frechina, l’escriptor i periodista Francesc Bayarri i el cantautor Rafa Xambó que interpretarà algunes de les cançons del seu darrer disc, Andanes (Picap, 2010), concebut arran de la seua estada durant un any a Glasgow.

Més enllà de San Francisco és un fantàstic llibre de viatges que ens endinsa en la costa oest americana i en els seus mites. L’autor ens guia des de Califòrnia fins a Nevada a través de les vivències d’un viatge irrepetible. Amb la força de la primera persona, i la històrica campanya de Barack Obama com a teló de fons, Toni Mollà transmet una experiència vital intensa que barreja apunta de viatges, però també assaig cultural, descripció periodísitca i fets emotius molt a prop de la narrativa de ficció.


La Mudança de Xavier Alcàcer

L’endemà, divendres 25 de juny, a les 19:00 tindrà lloc la inauguració del nou espai d’art Cal Gallo amb la instal·lació de Xavier Alcàcer, Mudança.

Què fer quan la vida es converteix en mercaderia, quan s’obliga sistemàticament a la mudança darrere d’un suposat desenvolupament urbanístic, quan et veus exiliat de la teua pròpia casa sense tindre a on anar ni tan sols voler anar a cap altre lloc? Desgraciadament es continua corrent la mateixa sort, fer les maletes i emigrar.

MUDANÇA invita a la reflexió des del coneixement. Ens brinda la possibilitat de descobrir la història que amaguen deu persones del Cabanyal, El Carme i La Punta que estan en procés o han sigut expropiades forçosament. Ciutadans que són tractats per les institucions com a mers embalatges, com a caixes contenidor a l’espera d’un destí, d’un lloc on iniciar una nova vida que no pretenien.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.