El Cant al Ras

Cant al Ras. Trobada de cant rural

El Cant al Ras, encontre de cant rural que cada any organitza la Colla de Dimonis de Massalfassar i l’Associació Cultural Tradició i Música, Tramús, forma part de la Xarxa Europea de Música i Dansa Tradicional (European Network of Tradicional Music and Dance), una organització creada el 1999 que aplega una trentena d’associacions pertanyents a quinze països europeus i que representa els interessos del sector davant la Comissió Europea i el Consell d’Europa.

Recuperació del gust per cantar
El Cant al Ras és un encontre de cantadors que ve celebrant-se a Massalfassar des de l’any 1997 amb la intenció de recuperar el gust per la cançó tradicional, una cançó que històricament ha tingut una importància cabdal en les hores de treball, d’oci i de festa i que amb la globalització mediàtica dels referents culturals i la irrupció de la indústria discogràfica s’ha vist menystinguda i desplaçada fins ben bé la seua desaparició. L’èxit de les nou edicions del Cant al Ras és un prova fefaent de que aquest procés encara pot revertir i per això el festival continuarà procurant la recuperació i difusió de les formes més genuïnes de cantar dels valencians: cançons de batre, albades, cant d’estil, cançons d’engrunsar, cançons de taverna, cuplets d’almagatzem, gojos, aurores, mayos, romanços, nadalenques, asguilandos, cançons de Pasqua, cançons de ronda, havaneres, cançons de murga, etc.

Més d’un centenar de cantadors
El Cant al Ras se celebra a la Placa de l’església de Massalfassar durant la nit del tercer dissabte de maig i, al llarg d’aquestes nou edicions, han passat per l’escenari més d’un centenar de cantadors -cantadors afeccionats, el veritable rovell d’ou de l’encontre, com la tia Pepica Soro de Massalfassar o el tio Bollo de Quartell; cantadors d’estil com Apa, Teresa Segarra, Josepa Blasco, Naiet de Bétera, Josep Bahilo, Josep Maria Flores, Brígida Sanchis, Jacint Hernández, Empar Sanchis, Victorieta Sousa, Isabel de Quart, Manolita, Tati de Godella; cantadors de repertoris tradicionals com Josep Maria Gimeno (Botifarra), de Xàtiva; Toni Guzman d’Enguera; Raül Vidal de la Llosa de Ranes; Ricardo Menargues d’Alfafar, El Negre de Burjassot, Toni Violí de Bocairent, etc.; rondes tradicionals com Alcandora, la Colla Brials, el Grup Baladre de Muro, Sagueta Nova de Biar, Grup Alacant, Aigua Fresca de Vila-real, etc.; membres de formacions estables de música tradicional com Urbàlia Rurana, Carraixet, Al Tall, Cànem, la Romàntica Alternativa del Saladar, Beniterrània, El Pont d’Arcalís, Primera Nota, el Cançoner de les Comarques del Sud, Música Nostra, Riu Sec, Miquel Gil, L’Ham de Foc, Quamlibet, Tira-li Folk, etc.; els grups d’aurores de Corbera o d’Albalat dels Sorells; a més de convidats especials com l’escola de Sa Ximbomba de Sa Pobla (Mallorca), Paco Díez, líder del grup de música tradicional castellana La Bazanca i especialista en el cançoner sefardita, Vicent Palermet, un dels escassos joves eivissencs que encara practiquen el cant pagés, un grup de cantadors i cantadores del Lluçanés, comarca catalana que celebra un encontre semblant o l’associació cultural Soca de Mots de Menorca, recuperadora i mantenidora del cant glossat.

Canta la Terra
El Cant al Ras ha tingut recentment una bella “seqüela” amb l’espectacle Canta la Terra, organitzat amb motiu del Xé Aniversari de l’Escola de Sa Ximbomba de Sa Pobla.
La ximbomba és un dels nostres instruments musicals més primitius. El seu so greu i monòton sembla un batec que surt de les entranyes de la terra. No debades té el seu cos de terra cuita al foc.
L’ús de la ximbomba, propi de l’àmbit rural, inicià una clara davallada amb la industrialització i l’arribada de la modernitat, davallada que el reencontre amb la tradició esdevingut a casa nostra els darrers anys ha aconseguit primer alentir i després capgirar.
Bona part del mèrit en la inversió d’aquest procés cal atribuir-lo a la fundació, ara fa deu anys, de l’Escola de Sa Ximbomba de Sa Pobla. I per això hem concebut aquesta espectacle: per festejar que la terra encara canta i que, amb unes noves generacions tan amatents i trempades, podrem seguir molts anys fruint del seu so.
Canta la Terra és, doncs, una nit dedicada al so de la terra, al nostre riquíssim repertori de cançó rural: cançons de batre, tonades de fer feines, cançons de matança, cançons de pandero, albades, canços de bressol i, òbviament, cançons de ximbomba.
L’espectacle ha estat presentat a Sa Pobla i a Barcelona, dins del marc del festival Tradicionàrius. Hi han intervingut:

Cantadors:
-Miquel Àngel Tena (Catalunya)
-Josep Gimeno Botifarra, Jacint Hernàndez i Empar Sanchis (País Valencià)
-Antònia Soler Mussola, Biel Cladera Collut, Toni Ballador i alumnes de l’Escola de Sa Ximbomba de Sa Pobla (Mallorca).
Músics:
-Emili Vera (guitarra)
-Dani Miquel i Pau Puig (dolçaina)
-Toni de la Asunción i Pere Olivé (tabals)
Producció: Antoni Torrens
Direcció i presentació: Josep Vicent Frechina

Més informació: Josep Vicent Frechina (686 35 42 44)

Tota la informació sobre la Xena. Edició la pots consultar ací.
Ací teniu informació sobre la IX edició del Cant al Ras.
Ací teniu l’àlbum de fotos.