
Benvolguts amics i amigues,
Com cada any per aquestes dates, la Colla de Dimonis de Massalfassar i l’Associació Cultural Tradició i Música, TraMús, amb el suport de la revista de música i cultura popular Caramella, convoquem l’encontre de cant rural CANT AL RAS, una vetllada que enguany tindrà lloc el proper dissabte 21 de maig i en la qual volem celebrar la nostra estima i passió per la cançó popular de tradició oral.
I com sempre, també, volem convidar a tots els cantadors i cantadores, rondalles tradicionals i grups de folk, agrupacions d’auroros i murgues afeccionades perquè es junteu amb nosaltres en l’escenari de la plaça de l’església i compartim aquest ríquissim patrimoni que tant ens estimem. Igualment volem convidar a tot el públic interessat perquè, si li ve de gust, participe en el sopar (inscripció 10€; places limitades fins assolir l’aforament disponible: 350) o, simplement, hi acudisca després per gaudir de l’espectacle.
El sopar començarà cap a les 21:00 i la cantada cap a les 22:00.
El pla serà l’habitual: ens fotrem un bon sopar amb productes de la terra, ben arruixat de vi i mistela, i després anirem deixant anar les cançons al cadafal en un ordre que tancarem sobre la marxa mentre anem sopant. En acabar l’espectacle, el sarau continuarà fins que les forces aguanten o l’autoritat competent hi intervinga.
Us esperem.
Les músiques del sud del País seran les protagonistes d’aquesta nova edició del festival
Com ja ve sent habitual durant els darrers anys, Massalfassar es convertirà per una nit en la capital de la cançó valenciana de tradició oral.
El proper dissabte 21 de maig, aquesta petita població de l’Horta Nord acollirà la novena edició del festival “Cant al Ras”, Encontre de Cant Rural, que organitzen la Colla de Dimonis de Massalfassar i l’Associació Cultural Tradició i Música, Tramús.
El Cant al Ras reuneix cada any cantadors i cantadores vinguts d’arreu del País per compartir el seu repertori i celebrar la vigència d’una cançó tradicional que es resisteix a desaparéixer davant els embats de la modernitat homogeneïtzadora i la deslocalització dels referents culturals. Per a aquesta edició ja han confirmat la seua participació Toni Guzman (Énguera) i la Colla Brials; Ricardo Menargues (Alfafar) i la Rondalla Alcandora; Jacint Hernández (Alcàsser) i Empar Sanchis (Aldaia); Pepe Gimeno, Botifarra (Xàtiva); Grup de Danses de Muro; Tira-li Folk; etc.
El País Valencià conserva un importantíssim patrimoni cançonístic que abasta des de la banalitat de les cançons de taverna i de gresca fins al misticisme popular que canalitzen aurores i gojos, passant per la riquesa musical dels cants de batre o les cançons de bressol i la singularitat de les albades i el cant d’estil. Tots aquests gèneres tenen cabuda en el Cant al Ras per bé que l’edició d’enguany posa un èmfasi especial en el cançoner de les comarques valencianes més meridionals: així, durant la celebració del festival tindrà lloc la presentació del doble CD Sons de migjorn. Música tradicional del Camp d’Alacant, Vol I i II enregistrat per l’Associació d’Estudis Folklòrics Grup Alacant, que recull una bona mostra del folklore musical alacantí, fruit de la investigació duta a terme en els darrers deu anys per aquesta prestigiosa associació.
El Cant al Ras es consolida, doncs, com una cita anual ineludible per a tots els amants de la música tradicional valenciana en el seu estat més genuí; una música que, malgrat els temps que corren, continua tenint el seu públic i reclamant el paper integrador i identitari que li pertoca en la societat valenciana contemporània.