2005

Correfocs de l’any 2005:

  • 5 de febrer de 2005 – Torrent (l’Horta Sud)

Carnestoltes
Ja fa molts anys que el Carnestoltes de Torrent assenyala la data del correfoc més important de l’hivern per a la Colla. Enguany, i ateses les obres en l’entorn de la torre medieval on s’ubicava l’espectacle final, hem hagut d’acabar al final del Passeig. Això ens ha complicat molt l’organització i hem hagut de treballar durament per administrar de forma òptima l’escàs espai de què disposàvem per disparar el bou, la serp, el drac i les aspes finals. Al remat, però, tot ha eixit més o menys bé… potser perquè feia un fred de mil dimonis!
Aquí i aquí trobareu un sensacional reportatge fotogràfic.

  • 6 de febrer de 2005 – Villar del Arzobispo (els Serrans)

Carnestoltes

El carnestoltes de Villar gaudeix d’una justa i creixent popularitat. Es tracta d’una festa multitudinària i popular que s’allunya dels models canaris i brasilers hegemònics: menys espectacle i més sarau, disbauxa i bon rotllo. Darrerament, els organitzadors han volgut incorporar el correfoc al programa d’actes i l’èxit ha estat immediat. La filosofia del correfoc s’adiu perfectament amb la del carnestoltes i n’esdevé un preludi ben engrescador. Nosaltres, almenys, ens divertírem moltíssim. L’any vinent tornarem, ni que siga com a públic.
Aquí podeu veure algunes fotos

  • 18 de febrer de 2005 – Campanar (València)

Festes patronals
Segons conta la tradició, el 19 de febrer del 1596, mentre es feien els fonaments de l’actual església, es va trobar la imatge de l’actual Mare de Déu de Campanar. Des d’aleshores, Campanar celebra al voltant d’aquesta data unes festes que, malgrat l’absorció del poble pel creixement de València, encara conserven un pregon regust popular. Ja hem vingut alguns anys a Campanar (encara recordem amb estupefacció el nostre debut amb la plaça absolutament buida perquè el correfoc es programà a l’hora de sopar i pràcticament no s’havia publicitat) i sempre encomana una estranya sensació de benestar i inquietud alhora, recórrer els seus carrers estrets i bellíssims ben a la vora dels engendres de Nou Campanar i els gratacels de la “pista d’Ademús”.

  • 19 de març de 2005 – València (l’Horta)

Cavalcada del Foc
La novetat més destacada del programa d’actes oficials de les Falles 2005 fou, sens cap mena de dubte, la Cavalcada del Foc que tingué lloc a les 19 hores del dia 19 pel carrer Colom, des del carrer Russafa fins la Porta de la Mar. Es tractà d’un espectacle itinerant, organitzat per la Junta Central Fallera amb l’assessorament de l’Associació d’Estudis Fallers, que comptà amb la participació d’una Dansa de l’Aquelarre, una carrossa de Plutó, construïda expressament i tres Colles de Diables: Botafocs de Castelló, la Colla de Benilloba i la Colla de Dimonis de Massalfassar, encarregada de l’espectacle final que tancà la desfilada.
Amb la Cavalcada del Foc es recuperaven alguns elements del patrimoni festiu valencià que havien caigut en desús amb l’arribada de la modernitat. D’una banda es reactivava l’esperit primigeni de la Cavalcada del Ninot, denominada en els seus inicis, l’any 1932, justament així: Cavalcada del Foc; d’una altra es retrobava el bestiari de foc com a element indispensable de la festa: dracs, víbries, àguiles, tortugues… tan habituals en el seguici festiu valencià, des del segle XIII fins el XVIII, i recuperats només, sense el seu guarniment pirotècnic, per a la processó del Corpus; i, finalment, es consolidava la reaparició dels diables, representacions populars molt esteses per tota la geografia valenciana, com per exemple en les festes de Sant Antoni de les comarques del nord, el Carnestoltes, o fins i tot en la pròpia processó del Corpus de València on, en el segle XVI i XVII participava una comparsa de diables com la que proposa la Colla de Dimonis de Massalfassar, amb un diable major o Lucifer, una diablessa, un o dos patges del diable major i un ball de diables (com es reflecteix al Manual de Consells i Establiments de l’Arxiu Municipal de la Ciutat).
La Cavalcada del Foc tenia, per tant, una dimensió patrimonial, ja que tractava de revitalitzar aspectes del patrimoni etnològic i festiu valencià; una dimensió turística, en potenciar-se un espectacle digne de concitar l’atenció dels nombrosos turistes que visiten València el dia de sant Josep, i sobretot una dimensió festiva, orientada tant al gaudi i a la diversió de fallers i ciutadans com al major enriquiment de la festa fallera.
La resposta del públic —milers de persones congregades al llarg de tot el recorregut amb la Porta de la Mar col·lapsada— i l’èxit mediàtic de la proposta —va ser notícia en els informatius de totes les televisions i ocupà un lloc destacat en els diaris de l’endemà— assegura la seua continuïtat.

La premsa va dir:

“Apología de las llamas, exaltación de las hogueras que iluminaron ayer la ciudad […], la Cabalgata del Fuego supuso un capítulo final brillante en las Fallas de 2005”
El Mundo

“Miles de personas acompañaron ayer la cavalcada del foc como preludio de la cremà que puso el punto final de las fiestas falleras de 2005”
Levante

“La Cabalgata del Fuego, nuevo y espectacular preludio de la Cremà”
Diario de Valencia

“Todo un grandioso espectáculo dedicado al fuego […] fue ayer el acertado prólogo de la cremà de las fallas que congregó a millares de personas a lo largo de la Calle Colón”
Las Provincias

  • 16 d’abril de 2005 – Faura (Camp de Morvedre)

V Jornades Diableres del País Valencià

  • 28 de maig de 2005Mira (Conca)

Festes patronals
El correfoc té de nou una rebuda molt especial, tant especial com el sopar que el precedeix: callos i carn del perol. La Cooperativa local ens cedeix amablement el seu gran pati interior per a instal·lar-hi la intendència del correfoc. Gràcies a això, l’organització de l’espectacle esdevé ben plàcida, facílissima. La porta de la Cooperativa sembla la porta de l’Infern: d’allà dins van eixint la bici, Na Miquela (la serp) i Ovidi (el drac) davant la mirada atònita dels espectadors neòfits. Una bona dutxa, repartits per algunes cases dels veïns, enllesteix una nit d’aquelles en què li trobem el gust a passejar el nostre espectacle pel món.

  • 23 de juny de 2005 – Oliva (la Safor)

Correfoc de la Nit de Sant Joan
A Oliva no fa calor, fa… altra cosa. Suem i suem, mentre esperem pacientment l’arribada en comptagotes dels entrepans del sopar. Després, un bon correfoc amb moltíssim espectadors i alguns participants atrevits. Estrenem una nova estructura per al final, molt agosarada per la seua altura. Ens fa patir una miqueta fins que crema perfectament i arrodoneix un final bonic i amb molt de foc.

  • 24 de juny de 2005 – Massalfassar (l’Horta)

Correfoc Infantil (Festa de Sant Joan)
El correfoc dels xiquets fa sempre molt de goig: en són molts, alguns ben xicotets i disparen les carretilles com si ho hagueren fet tota la vida.
Hi ha molt de públic familiar, fet que anuncia la gentada de l’endemà. Sangonereta, com sempre, disputa als més petits les millors ovacions.
El correfoc acaba amb l’encesa de la foguera de Sant Joan, recuperada enguany per iniciativa de la Comissió Infantil de la Colla i elaborada, durant un bon grapat de llargues vesprades, pels mateixos dimoniets i dimonietes de la Colla.
Una nit emocionant i entranyable.

  • 25 de juny de 2005 – Massalfassar (l’Horta)

Festa de Sant Joan
El correfoc de Sant Joan de Massalfassar esdevé, cada any, el nostre dia més gran: s’hi barregen uns sentiments d’eufòria, de ràbia i d’orgull que converteixen el correfoc en una monumental catarsi de foc i energies. En som més de cinquanta, el carrer vessa de gent i la interacció amb aquest públic còmplice i generós desemboca en una festa inoblidable.
Estrenem a Massalfassar l’Arpella de la Marjal i un final que recicla alguna de les construccions de fusta que realitzàrem per a la cavalcada del foc fallera. Com a Oliva, la gran estructura central ens fa patir una miqueta però aconseguim subjectar-la bé als balcons i uns vents perpendiculars, fixats al terra, n’asseguren definitivament l’estabilitat.
L’arribada a la plaça, amb el bou, Na Miquela i Sangonereta, Ovidi, l’Aranya i el final marca un sensacional crescendo que acaba amb la Colla exultant i el públic molt satisfet.
El comentari ritual entre nosaltres (“Ja en tenim altre”) té tant de plenitud com d’alleujament.
Més tard, ja dutxats i ben guardats els estris, La Coixinera i Escandall, amb el seu espectacle Titani ens fan saltar i embogir fins ben entrada la matinada.
Podeu veure les fotos ací.

  • 26 de juny de 2005 – La Coma, Paterna (L’Horta Nord)

Mostra de foc
La Coma es un barri segregat de Paterna, el nom del qual s’associa sempre a la conflictivitat veïnal, la petita delinqüència, etc. Ja fa temps que alguns amics hi treballen, des de diversos àmbits, per millorar el barri i treure’l de la marginació a què l’aboca el cercle viciós que pateixen aquesta mena d’urbanitzacions en terra de ningú. La Colla col·labora amb ells cada any amb una mostra de foc que acompanya l’encesa de la foguera de Sant Joan i que, a poc a poc, ha anat fent-se un lloc en el modest calendari festiu del barri.

  • 21 de juliol de 2005 – Campanar (l’Horta Nord)

Mostra “interactiva” de foc
Dins dels actes de la IV Universitat d’Estiu de l’Horta, organitzada per l’associació Per l’Horta, es va programar un petit taller de pirotècnia que va conduir Aureli Castelló i, en acabant, hi hagué una mostra interactiva de foc a càrrec de la Colla on tots els assistents que ho desitjaren esdevingueren diables per uns instants.

  • 22 de juliol de 2005Canovelles (el Vallès Oriental)

Correfoc Infantil
La Colla de Dimoniets i Dimonietes de Massalfassar féu la seua primera eixida de l’any fora del País Valencià i participà, amb la serp Sangonereta (gran triomfadora de la nit), en un multitudinari correfoc que comptà també amb la participació de la colla de diablots de Canovelles i el ramat.
Els dimoniets i dimonietes tornaren altament satisfets tant del correfoc com del tracte rebut per banda de la Colla amfitriona. Valguen aquestes ratlles, doncs, com agraïment per tot plegat.

  • 16 d’agost de 2005 – Museros (l’Horta Nord)

Festes Patronals
Torna el correfoc de Massalfassar a les festes del veïnat (ja hi havia estat els anys 1994 i 2001), ara, però, amb el nostre espectacle més gran.

Pregó de les festes patronals
Com cada any, des de fa ja un bon grapat, la Colla de Dimonis de Massalfassar realitzarà el correfoc que serveix de preludi al pregó de les festes patronals d’Alaquàs i que s’ha convertit en un tret identitari de les festes d’aquesta dinàmica població. Tant és així que, el gener del 2004, el correfoc de la Colla representà Alaquàs a la ciutat piamontesa de Cremona durant els actes de l’agermanament entre totes dues poblacions.

Correfoc i encesa de l’Ajuntament
També com cada any, la vespra de la cordà, la Colla de Dimonis de Massalfassar convoca milers de persones al Carrer Major i la Plaça de l’Enginyer Castells (15000 l’any passat segons la premsa local) per assistir a un dels correfocs més espectaculars de l’any que acaba amb un espectacle pirotècnic amb l’edifici consistorial com a protagonista.

Festes patronals
Des de fa uns anys, la població burgalesa de Miranda de Ebro ha elegit el correfoc com un element central de la seua programació festiva nocturna i, així, al llarg de totes les festes, diverses colles catalanes i valencianes són convocades per protagonitzar uns correfocs multitudinaris i altament participatius. La Colla de Massalfassar, després d’un any d’absència, hi repeteix amb tot el seu arsenal pirotècnic.

  • 12 de setembre de 2005 – Rafelbunyol (l’Horta Nord)

Festes patronals
La Colla ja hi havia actuat altres vegades convidada per entitats locals (Homenatge a Sergi Piquer, primer insubmís de la comarca; celebració pel canvi dels noms franquistes dels carrers del poble…). Ara però hi acudim contractats pels clavaris per realitzar un correfoc en tota regla.

  • 17 de setembre de 2005 – Montornès del Vallès (el Vallès Oriental)

20é aniversari de la Colla de Dimonis de Montornès del Vallès
Amb la Colla de Montornès mantenim alguna cosa més que una relació de camaraderia i intercanvi: una robusta amistat que ens agermana i ens uneix en la distància. Enguany celebren els 20 anys i ens han convidad per celebrar-ho, juntament amb les colles de Montmeló, Mollet, Argentona i Sant Celoni. El correfoc s’iniciarà a les 22 h a la plaça de l’Ajuntament i el seu apoteòsic final tindrà lloc ben bé una hora més tard a la plaça Pau Picasso.

« Torna a la llista de correfocs passats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.