El Correfoc

El correfoc de La Colla de Dimonis de Massalfassar és un espectacle pirotècnic de so, llum i color, que barreja elements tradicionals i d’altres de collita pròpia. Al so d’una música d’aire medieval i una percussió engrescadora, la gent mira, corre, participa, i els més atrevits acompanyen els dimonis en les seues danses davall els paraigües de foc. Es tracta d’un espectacle apte per a tots els públics, on s’hi pot participar passivament o activament, i que no defrauda ningú. Al correfoc participen habitualment 30 persones de les quals 8 són músics. Hi ha un bestiari prou ample, qualificat pels entesos “d’original”, per la seua utilització del foc i per la innovació que suposa respecte al món del correfoc.

La música del correfoc ha estat composta per Urbàlia Rurana (“Ball de dimonis de Massalfassar”) i Josep Sebastià i Xampo Llobat, els dolçainers de Puçol (base musical del correfoc).

Imatge de la serpSinopsi: El Ball de Dimonis de Massalfassar escalfa els barrots de la Gàbia Infernal quan Llucifer, rei de l’avern, resta presoner. Els ferros de la Gàbia es fonen per donar solta al maligne, el qual pren el Ceptrot ordenant així als Dimonis Dansaires que ballen al so dels timbals durant tot el correfoc.

El foc i la dansa són acompanyats pels Diables de Foc de Mà els quals enlluernen els humans amb les seues figures i espanten els més poregosos. Després s’hi afegiran les bèsties: la Bicicleta de Foc, el Bou Embolat, l’Arpella de la Marjal, Lo Rat Penat (criatura de la nit), la Serp Na Miquela i la seua filla Sangonereta (símbols del diable), El Drac Ovidi (una altra transfiguració del dimoni), per tal de conduir els humans cap a l’Aranya final, la qual broda la seua teranyina amb foc i parany on finalment cauran tots els humans.

Un final del Correfoc

Contractació del Correfoc

La Colla de Dimonis de Massalfassar us ofereix els seus dos correfocs, d’una banda el Correfoc Gran i d’altra el Correfoc Menut, amb una durada aproximada de 45 minuts i uns vint-i-cinc diables i dolçainers i percussió, el Correfoc Gran possa en escena pràcticament totes les peces i al Correfoc Menut hi apareixen només la Gàbia, la Bici, la Serp i el Drac.

Totes les necessitats i requeriments per a la realització del Correfoc queden exposades al model de Contracte que entre ambdues parts cal signar, destacant que el material utilitzat al Correfoc és pirotècnia catalogada com a “no perillososa” i necessitant la Colla un local-vestidor amb dutxes i amb una capacitat mínima de 30 persones, un altre local tapat i amb llum, amb una porta d’entrada de 2 metres d’ampla per 3 metres d’alta, on la Colla puga efectuar el muntatge del Correfoc, així com, en cas que fóra necessari, un o més agents de vigilància per tal de guardar el muntatge i altres elements del Correfoc

L’entitat organitzadora s’encarregarà d’informar als espectadors i participants de les recomanacions per participar de diferent manera a la festa del correfoc.

Més informació: