La Colla de Dimonis de Massalfassar va néixer la tardor de l’any 1991, fruit d’un projecte compartit entre el Col·lectiu Cívic La Forana i el GERC Llar, tots dos de Massalfassar. La Colla té per objectiu recuperar les diferents manifestacions de la nostra cultura popular: música, cançons, teatre, foc, etc. De totes aquestes activitats el correfoc és la principal i la base de La Colla, tanmateix les altres han anat cobrant protagonisme al llarg dels anys.
En un principi La Colla de Dimonis de Massalfassar estava composada per 20 persones i en l’actualitat compta amb prop de 200 socis dels quals, una bona colla són xiquetes i xiquets, que ja tenen la seua pròpia Colla Infantil.
Els primers anys d’existència varen estar marcats fonamentalment per l’aprenentatge en el correfoc i per la manca d’un local on poder organitzar i emmagatzemar els estris del correfoc. Tot això va suposar un gran esforç per part deIs integrants, gràcies al qual es va superar eixa etapa crítica envoltada també‚ de dures crítiques, llançades per sectors reaccionaris, com per les tancades de porta oficials. El primer correfoc es va realitzar a la nostra localitat per la festa de Sant Antoni, el qual va rebre molt bones crítiques per un sector ample de la població i el suport incondicional de molta gent, de fet aquest correfoc va encoratjar molta gent a integrar-se en La Colla.
Donades aquestes condicions centrem el nostre esforç en recuperar la Festa de Sant Joan, la qual cosa és ja un fet consolidat. Després del primer Sant Joan vingué la primera eixida fora del poble, concretament a Sagunt al Camp de Morvedre on participàrem a la Trobada d’Escoles en Valencià. En aquesta data el nostre correfoc ja havia començat a prendre una forma molt personal i es podia diferenciar de la resta de Colles. Aquesta eixida ens va injectar una dosi molt important d’energia positiva, la qual ens va fer creure definitivament en el projecte, tant és així, que la resta d’activitats de La Colla es van tenir que posposar per a més endavant, donat que tant l’estudi com la investigació del correfoc ens absorbien. Fruit d’aquesta dedicació és el resultat actual, que més endavant exposarem. La Diada de Sant Joan era una festa que havia mort per manco de persones que estigueren disposades a organitzar-la, i que antigament s’hi havia celebrat a la nostra població com festa de foc.
L’any 1991 amb pocs mitjans aconseguírem fer un correfoc i la foguera, sota una tramuntana inusual per l’època. lncorporàrem una titella que representava el Sol, el qual férem servir per fer “la plega”, és a dir, anar per les cases demanant diners per tal de poder fer la festa. L’ any 1992 poguérem celebrar la festa amb més alegria, gràcies també‚ a la col·laboració del grup Urbàlia Rurana que per primera vegada actuava a Massalfassar, d’on va néixer una relació que dura sanament fins el dia d’avui. El bon resultat i l’acollida per la gent que va participar varen donar a la festa una empenta molt important i des d’aleshores l’hem vingut celebrant cada any, el cap de setmana més proper al dia 24 de juny.
En les diferents festes de Sant Joan han actuat Urbàlia Rurana, Xarop de Canya, La Colla de Diables de Montornés del Vallés, Primera Nota, Colles de Diablets de Montornés del Vallés i Massalfassar i per suposat, La Colla de Dimonis de Massalfassar. Cal dir que La Colla aprofita l’ambient fester per incorporar noves peces (diferents tipus de foc) en aquesta data. La Festa de Sant Joan ens ha obert la porta a noves activitats. Una d’eixes és El Dimoni Emplomat, un guardó que atorguem a les persones del nostre àmbit cultural que s’han distingit per la seua tasca en afers socials, culturals, etc. Normalment es lliura al sopar de La Nit de Sant Joan.
Podem nomenar ací intercanvis culturals amb el Grup de Danses d’Areta a Euskadi, amb la colla de Diables de Montornès del Vallès, col·laboració amb el Cant a Sa Serena a Es Cubells (Eivissa), actuacions de grups d’altres terres com Triskell de la Bretanya francesa, del també grup francés Aksac, del grup italià La Ciapa Russa, dels Vallisoletans La Bazanca, Mayalde, dels Catalans Primera Nota, Pont d’Arcalís, Ministrils de la Palla, dels mallorquins Xirimiters de Sa Calatrava, dels aragonesos Viella Nuei. També propostes més esportives com rutes en bici, eixides a fer activitats al medi natural, etc..
A tota aquesta activitat cultural i lúdica cal afegir els nombrosos Correfocs que arreu de l’Estat es fan cada any.